Denne side anvender Cookies, se Cookie samtykke.
Spis dig mere lykkelig - Ayurveda
Tilføj kommentar under artiklen

Af NICOLAY MARCUS ZEDERLINN, forfatter og foredragsholder

 

Nogle fødevarer giver glæde, energi og harmoni i sindet. For eksempel livsfremmende mad som tærtesnegle af friske og gerne økologiske råvarer, der indeholder meget livskraft.
   

Har du tænkt over, at den mad, du spiser, ikke blot påvirker dig fysisk, men også påvirker dine tanker og dit humør?

Nogle fødevarer giver glæde, energi og harmoni i sindet, mens andre gør dig trist og sløv. Denne viden om madens påvirkning er beskrevet i det tusinder af år gamle sundhedssystem ayurveda. Du behøver dog ikke at læse bøger om ayurveda, for at forstå hvordan maden påvirker dig, men du kan erfare det direkte. Læg blot mærke til sammenhængen mellem hvad du spiser, og hvordan du har det. Hvis du f.eks. spiser meget hvidløg eller chili, vil du mærke at fordøjelsen går hurtigere, og at kroppen bliver varm og renser ud. Tankeaktiviteten øges, og du kan føle dig urolig eller utilfreds, og er let at ophidse og eller irritere.

Man kan inddele mad i tre kategorier, alt efter hvordan den påvirker krop og sind. En livsfremmende, en aktivitetsskabende/udrensende og en livshæmmende: 


Livsfremmende mad 

Frisklavet mad af friske og gerne økologiske råvarer, der indeholder meget livskraft. F.eks. moden frugt, nødder, grøntsager, salat, spirer, kornprodukter.

Påvirkning: Glad, klar, balanceret, vital, vågen, venlig, overbærende, uselvisk, afklaret, tilfreds, lykkelig, fredfyldt, fleksibel.


Udrensende mad 

Stærk, sur og salt mad f.eks. chili, cayennepeber, hvidløg, peberrod, porrer, løg, eddike, tomat, sennep, bladselleri, æg, vin og alkohol.

Påvirkning: Urolig, irritabel, vred, utålmodig, utilfreds, aktiv, drivkraftig, målrettet, viljestærk, krigerisk, sur, handlekraftig.


Livshæmmende mad 

Tung fordøjelig mad uden livskraft f.eks. madrester, kød, overkogt mad, dåsemad, kunstige sødemidler og farvestoffer, de fleste færdigretter, brun sovs, øl.

Påvirkning: Sløv, tung, træt, dvask, doven, deprimeret, tungsindig, ugidelig, ufleksibel, søvnig, stabil, jordbunden, sørgmodig, tryghedsnarkoman, kedelig, pessimistisk, udbrændt.

I julen spiser vi f.eks. meget tung mad som kød, brun sovs og desserter, som tilhører den livshæmmende kategori og derfor virker sløvende og gør os tungsindige. Det kan være en af forklaringerne på at mange mennesker bliver deprimerede i juledagene, hvor vi også ofte overspiser og glemmer at få motion.

Her er et par opskrifter på livsfremmende mad fra den nye vegetariske kogebog ‘Spis dig mere lykkelig’
   

TÆRTESNEGLE

DEJ
75 g (1ó dl) sigtet speltmel/hvedemel
125 g (2. dl) fuldkornsspeltmel/fuldkornshvedemel
60 g smør (eller 3/4 dl ghee/olivenolie)
3/4 dl tykmælk/yoghurt naturel
1/2 tsk salt
Alle ingredienserne æltes sammen til en dej, der hviler i køleskab mindst en halv time.

FYLD
200 g broccoli
175 g tofu
1 tsk salt
1/2 tsk timian
10 stenfri sorte oliven

1. Broccolien skylles og stænglen skrælles.

2. Skær broccolien ud i små stykker og kog den i 5 minutter.

3. Hæld vandet fra, tilsæt tofu, salt og timian og blend med en stavblender.

4. Hak de sorte oliven gro! og bland dem i. 

5. Mel drysses på et bord og dejen rulles ud i ca. 1/2 cm tykkelse og 25 cm’s bredte.

6. Fordel fyldet jævnt på dejen, og rul den sammen.

7. Skær dejen ud i ca. 1 cm tykke stykker og læg sneglene på en smurt bageplade.

8. Bages ca. 20 min. ved 185° i en varmlu!sovn.

  

MINESTRONESUPPE

1½ dl kikærter300 g gulerødder50 g bladselleri300 g broccoli1 tsk basilikum1 spsk olivenolie eller ghee1½ liter vand4 modne roma tomater (eller evt. dåsetomat)1 tsk stødt spidskommenStødt peber4 tsk saltPersille til pynt

1. Kikærterne sættes i blød nattet over eller i mindst 4 timer og koges i rigeligt nyt vand i 1¼ time. Hæld vandet fra.

2. Skræl gulerødder og broccolistængel og skær dem i tern. Bladselleri skylles og fndeles.

3. Kom grøntsagsstykker, basilikum og fedtstof i en gryde med halvdelen af kikærterne og svits et øjeblik.

4. Tilsæt vand og kog 10 minutter.

5. Broccoli-buketterne deles i små stykker og koges med i yderligere 5 minutter.

6. Den anden halvdel af kikærterne blendes med tomat, krydderier og salt og tilsættes retten, som gives et opkog.

7. Drys med finthakket persille inden serveringen.

Publiceret alternativinfo: 24-12-2012


Relaterede Artikler:
Lidt om ayurveda af Nicolay Marcus Zederlinn (forfatter og foredragsholder)
Sund i krop og sjæl af Nicolay Marcus Zederlinn (forfatter og foredragsholder)
Sundhed er at lytte af Nicolay Marcus Zederlinn (forfatter og foredragsholder)

Se også: 
Spis mindre og forbliv ung af Alister Bredee, helse-forfatter, terapeut 

Økologisk lægekunst af Carsten Vagn-Hansen, læge og sundhedskonsulent 

Læs mere: 
Bog: Spis dig mere lykkelig af Nicolay Marcus Zederlinn, ISBN 978–87–90758–03–5

Relateret litteratur: 
Spis dig lykkelig 

Externe links: 
www.flowfood.dk  

Foto: 
© 2012, Falke Bengtsson, fra bogen Spis dig mere lykkelig  


  Du er velkommen til at kommentere. Du skal have en Facebook konto for at deltage. Høfligst anvend pænt sprogbrug og god etik i debatten. Når du tilføjer en kommentar, accepterer du vores Debat Forum vilkår.
 


Home > Artikler > Spis dig mere lykkelig - Ayurveda
01-01-2014

HOME
Artiker:
Index


Nicolay Marcus Zederlinn
har i de sidste 25 år beskæftiget sig med mad og sundhed ud fra et ayurvedisk perspektiv.

Han var i 3 år (1989-1992) leder af det ayurvediske køkken ved Maharishi’s hovedsæde i Holland og er også uddannet ayurveda-terapeut.

Nicolay har også skrevet bøgerne Spis dig lykkelig og Sundhed er
at lytte
og var igangsætter og indehaver af den ayurvediske restaurant Flow i København.

 I øjeblikket holder han foredrag og kurser om ayurveda rundt omkring i landet og har netop færdiggjort en ny ayurvedisk kogebog.
Kontakt til forfatteren:
Forfatterens hjemmeside
 
Artikler af
Nicolay Marcus Zederlinn:
Lidt om ayurveda
Spis dig mere lykkelig
Sund i krop og sjæl
Sundhed er at lytte
Ayurveda inddeler mennesker i tre grundtyper kaldet vata, pitta og kapha. Vi indeholder alle en blanding af disse tre typer, men de fleste domineres af en eller to. Har du f.eks. meget pitta og derfor en stærk indre varme, vil du naturligt være tiltrukket af fødevarer, som virker kølende.

Balance er kodeordet for sundhed, og det er naturligt at være i balance. Det kræver dog, at man lytter efter og respekterer kroppens signaler. Er kroppen for varm, har den brug for afkøling, er munden tør, mangles væske osv.

For at opretholde balance må man tage hensyn til sin individuelle kropstype. De påvirkninger, man får gennem mad, aktivitet og omgivelser, skal opretholde balance i krop og sind.
Kropstype + Påvirkning = Balance/Ubalance

Kilde: Spis dig mere lykkelig

ANNONCE:

Følg os på Facebook 

Søg i alternativinfo:   

Home   |   Nyheder   |   Behandler index   |    Naturmedicin   |   Symptom skema
Adresse lister   |   Arrangementer   |   Artikler   |    Bøger   |   Debat Forum   |   Dyrebehandling
Guider   |   Leksikon   |   Net shopping   |   Links   |   Profil sider   |   Web-TV
Information om alternativinfo    |   Sideoversigt   |   Søgning   |   Tilmelding til Index   |   Tilbage
Dette website er optimeret til Microsoft Internet Explorer og Google Chrome  -  skærm min. 800x600.
www.alternativ.info   |   E-mail til redaktionen   |   Design   &  Webmaster :  © 1999-2017,  PMP Group.   ISSN: 1901-7022
Dette website tilhører PMP Group Asia Co. Ltd., Suratthani 84330, Thailand.
Indholdet på dette website er alene vejledende og må ikke erstatte fagkyndig rådgivning eller lægelig behandling af sygdom.
alternativinfo er alene en uafhængig informations portal, der hverken markedsfører eller sælger de omtalte produkter eller behandlinger, hvorfor alternativinfo IKKE under nogen form anbefaler et bestemt produkt eller en bestemt behandling. Medtagne oplysninger om naturlægemidler, kosttilskud og vitaminpræparater samt naturlig hudpleje og kosmetik er repræsentativt, redaktionelt udvalgt og de er derfor ikke en annoncering af et bestemt produkt.
På sitet kan forekomme information, hvorom der IKKE forefindes videnskabelig dokumentation.
Modtagne indlæg og oplysninger videregives uden ansvar og udtrykker ikke nødvendigvis redaktionens holdning.
Alternativinfo er uden ansvar for indhold på link-forbundne sider.
Cookie samtykke: Ved fortsat brug af sitet, accepteres følgende cookie-betingelser. Alternativinfo indsamler ingen personlige oplysninger, men vore web-servere sender automatisk session-HTTP-cookies. Tredjepart-cookies forekommer fra Adservice, Google og TradeDoubler bannerannoncer; fra statistik-tællerne SiteMeter og Chart; fra de sociale delings tjenester AddThis og Facebook; samt fra Google til optimering af søge-funktioner. Alternativinfo fungerer, selv om din browser blokerer for cookies, men visse service-applikationer vil ikke starte, du vil fx. ikke kunne anvende Facebook-kommentarer. Læs mere om cookies her.
Copyright © :  Index, artikler, fotos, grafik, layout og mediaklip tilhører respektive ejere og må ikke reproduceres uden tilladelse.
Det er tilladt, at udprinte websider i sin helhed til alene undervisning og privat brug.
Dette må du: Linke til alle sider på alternativinfo, evt. med et kort referat eller omtale af siden du linker til.
Dette må du IKKE: Gengive indhold fra sitet (websider, artikler, grafik, videoklip), hverken som uddrag eller i sin helhed.